perjantai 24. elokuuta 2012

Murea lihakastike
Mureista mureinta, maukasta, helppoa vaivatonta ja yksinkertaista. Näin kuvailisin ko. lihakastiketta. Maistuu niin keitettyjen perunoiden, muusin sekä riisinkin kera. Maukasta arkiruokaa mutta sopii myös pitopöytään ja on muokattavissa eri suihin sopivaksi :o) Meillä valmistetaan yleensä ruuat ilman sipuleita yms. kasviksia. Kasvisruuat yms. teen sitten erikseen, vaikka välillä kyllä mieli tekisi ujuttaa vaikkapa sipulia hieman mauksi. Tässäpä siis kastike yksinkertaisuudessaan ja myöskin lisukevinkit sellaisille suille jotka sipulia yms. kasviksia syövät!

500g suikalelihaa (esim. possua tai nautaa)
n. 1-2tl pippurirouhetta maun mukaan
1/2tl paprikajauhetta
lihaliemikuutio/fondinappi
loraus soijakastiketta (ehkä 2-3rkl, maistele)
n. 2rkl vehnäjauhoja
loraus kermaa
ja paistamiseen tietenkin reilusti ehtaa voita

Ruskistele lihat voissa pannulla ja lisäile mausteet ja fondi/kuutio. Ripottele vehnäjauhot lihojen päälle ja ruskistele hetki että jauhot kypsyvät ja voivat saada hieman väriäkin. Lisää vesi sekä soijakastike ja anna porista hetki, maista ja lisäile soijakastiketta ja mausteita tarpeen mukaan. Käännä levy ykköselle ja anna lihojen porista kannen alla vähintään tunti (mitä kauemmin sen parempaa). Joskus lounasaikaan tehnyt soossin hautumaan ja viiden huituvilla on popsittu muusin kera ja täytyy sanoa, ettei lihasoossi siitä enää parane! ;) Vinkkinä vielä kerrottakoon että kerman sijasta voi mukaan tempaista pari nokaretta creme bonjour cuisine pippurisekoitusta taikka ranskankermaa!

Ja nyt sitten kasviksia kestäville;
Alkuunsa lihojen kanssa sopii ruskistettavaksi hienonnettu sipuli. Ja sekaan sopisi heittää hienoksi pilkottua tai raastettua porkkanaakin hautumaan, aiettä! Paprikaa voisi hieman pilkkoa sekaan, hillosipulitkin toisivat kivan säväyksen. Näistä voi valita makuhermoilleen sopivimmat, tai pataan voi lisätä vaikka kaikki! Sienien ystäville vielä vinkiksi annettakoon että pilkotut sienetkin tuovat sopivan lisän kastikkeelle.

Tarjoillaan maun mukaan keitettyjen perunoiden, muussin tai vaikkapa riisin kera. Arkena tai pitopöydässä muiden lisukkeiden kuten salaattien, laatikoiden ja gratiinien kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti