lauantai 1. syyskuuta 2012

Lihapullat ja -kastike

 Tällä ohjeella syntyy maukkaat ja helpot lihapullat, sekä maukas kastike lihapullille. Maistuu takuulla pottumuussin kera ja ehkäpä kylkeen vielä nokare puolukkahilloa, avot! Ohje on mitoitettu 400g sekä 800g jauhelihaa.

400g / 800g jauhelihaa
1prkl kermaviiliä / 1prkl kermaviiliä + 1dl kermaa (mustapekkakermaa)
1dl / 2dl korppujauhoja
1tl / 2tl suolaa
1,5tl / 3tl aromisuolaa
pippuria maun mukaan 
ripaus paprikajauhetta
1 / 2 kananmunaa

Mittaa kermaviili ja kerma sekä mausteet ja korppujauhot kulhoon tai yleiskoneeseen ja sekoita tasaiseksi ja anna hetkisen turvota. Lisää munat ja sekoita sekaisin. Lopuksi lisää jauhelihat ja anna yleiskoneen vaivata taikinaa hetkisen jotta rakenteesta tulee pehmeä ja tasainen. Vaihtoehtoisesti voit vaivata taikinaa käsin. Jos käytit jauhelihat suoraan jääkaapista, anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä jonkin aikaa ennenkuin pyörittelet pulliksi, tunninkin. Jos käytit huoneenlämpöistä lihaa voit pyöritellä pullat heti. Paistaa pullat voit joko uunissa 220 asteessa n. 20min. Tai voinokareessa paistinpannulla. (parhaan tuloksen saa valurautaisella pannulla runsaassa voissa, hellan ollessa about 4-5 asennossa asteikolla 0-6)


Kastike; 

iso nokare voita
kastikkeen määrästä riippuen vehnäjauhoja
kermaa
vettä
suolaa
lihaliemikuutio

Jos paistat pullat pannulla, nostele paiston jälkeen pullat pois pannulta ja lisää pannulle voi (pesemättä pannua, tarkoitus on, että pannussa on lihapullien paistonesteet antamassa makua. Jos paistat uunissa tee muuten samalla tavalla, ilman paistonesteitä) ja ripottele jauhot pannulle ja sekoittele ja anna aavistuksen ruskistua. Tämän jälkeen lisää vesi sekä lihaliemikuutio (jos ei kuutiota ole voi käyttää pienen lorauksen soijakastiketta) kun kuutio on liuennut ja kastike on tasaista, lisää kermaa, maun mukaan (maistele, lisäile suolaa tarpeen mukaan) Lisäile vielä lopuksi lihapullat ja anna hetkisen kuplia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti